FONTOS TUDNI

A festményvizsgálathoz szükséges csomagokat az adott kép keletkezési idejének meghatározásához illeszkedően ajánljuk.

Komplex festményvizsgálat

A teljes vizsgálati sor elvégzése szemcsemintavétellel, röntgenvizsgálattal, ez a csomag tartalmazza a gyors festményvizsgálat fázisait, egységeit is.

JAVASOLT FESTMÉNYVIZSGÁLATI EGYSÉGEK:

MULTISPEKTRUMU FOTOGRÁFIA

3 x 3db normál, UV és infravörös felvételek készítése a kép két oldaláról és a szignóról, valamint makro fotózás sztereómikroszkóp alatt (5 db), majd ezek kiértékelése.

ANYAGVIZSGÁLAT

Pigment szemcseelemzés + XRF vizsgálat
Pigment szemcsék mikroszkópos vizsgálata 5 pontból, ezekről normál, PLM és ráeső polár felvételek készítése 1000x-2500x nagyítással, valamint X-ray Fluorescence (XRF) 5 ponton végzett elemzése, eredmények Excel táblázatban kerülnek megjelenítésre.

FELÜLET ELEMZÉS, KERESZTMETSZET

Röntgenvizsgálat +keresztmetszet csiszolatok (ha a műtárgy át van festve).
Digitális röntgenvizsgálat : felvétel mérete 35 x 45cm, nagyobb műtárgy esetén több felvétel elkészítése is szükséges lehet
Mikroszkópos keresztmetszet vizsgálat 5 pontból (UV, normál, PLM felvételek) 100x-400x nagyítással.

Gyors vizsgálat

XRF mérés és az adatok kiértékelése (pontosság: 5-20 év, korszaktól függően). Normál felvétel a műtárgyról, rövid jegyzőkönyv.

ÁLTALÁNOSAN A VIZSGÁLATRÓL

Röntgenvizsgálat

Ezzel a vizsgálattal feltárhatóak a festmény mélyebb, nem látható rétegei, így a művészi átfestések; láthatóvá válik, ha a kép alatt másik festmény helyezkedik el, illetve a hordozó struktúrája, hibái is vizsgálhatóak.

Műszer/mérés alapadatok:

Röntgencső teljesítmény: 40-120kV; 0,1-1,5mA
Mérési idő: 30-50sec / felvétel – Mérési terület: 530 x 410 mm (sorolható)
Nagyméretű képeknél a felvételeket összefűzzük.

Roncsolásmentes XRF- elemanalizis

A Festmény több pontján röntgen fluoreszcens (XRF) vizsgálattal mérést végeztünk. Ezzel a méréssel az adott mérési pontban lévő anyagok vegyi összetételét lehet megállapítani a műszer adottságain belül.

Műszer/mérés alapadatok:

XRF cső teljesítmény: 10-35kV, 10-100µA. Mérési idő: 60-120sec / pont Kallibráció: SOIL (talaj) mód
Mérési terület mérete (spot): 10mm átmérő
Csak az XRF mérések alapján azonosítható anyagok megnevezését közöljük, egyéb adalékanyagok, mint a gyanta és sok szerves festékek pontos megnevezése a festményen elvégzett vizsgálati sor alapján nem lehetséges teljes bizonyossággal meghatározni.

Eredmények kiértékelése:

XRF elemzés alapján azonosítható festékkomponensek bizonyos évszámhoz köthetőek, így a festékek összetételéből megállapítható a festmény keletkezési kora.
A festékek keletkezési korának meghatározása segítheti a művészettörténészeket és igazságügyi szakértőket a mű bírálata során.