DIGITÁLIS ARCHIVÁLÁS

Breuckmann 3D SmartSCAN
érintésnélküli,
fehér fényű
digitalizáló

A digitális archiválás eszközei az úgynevezett 3 dimenziós szkennerek. A 3D szkennerek és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek a 3 dimenziós koordinátarendszer digitalizált pontjaiból építik újra a vizsgált tárgyat. Az így készült digitális modell tökéletes másolata az eredeti tárgynak és kalibrált, RGB színkódú színadatot is tartalmaz, mely a 3 dimenziós felülettől elkülönítve is vizsgálható.

Az érintés nélküli térbeli adatgyűjtés különösen fontos a kulturális felhasználás területén, mivel egy sérült stukkó, egy nagy értékű festmény vagy több száz éves szobor fizikai érintése nagy károkat is okozhat. A 3D szkennerek érintésnélküli digitalizálásának igen nagy előnye, hogy egy olyan 3 dimenziós „ujjlenyomatot” hoz létre a műtárgyról, mely „hordozható”, látható és jól vizualizálható térbeli adatot eredményez, így a 3D file alapján legkönnyebben ellenőrizhető a későbbiekben a már bevizsgált festmény vagy szobor önmagával való azonossága.

3D UJJLENYOMAT

Claude Monet: Vízililiomok című képének
digitalizálása (Svájc- Winthertour)

A 3 dimenziós ujjlenyomat a festmények és szobrok beazonosítására kifejlesztett eljárás, melynek lényege megegyezik a bűnügyi gyakorlatban elterjedt egyedi ujjlenyomatok jelentésével. Az eljárás elve, hogy a műtárgy felületi kiterjedését rögzítjük 3 dimenziós modellként. Az így készült digitális modell tökéletes, torzításmentes leképzése az eredeti tárgynak. A virtuálisan megforgatható 3 dimenziós “másolat” lemérhető, a tökéletesen rögzített színadat elemezhető. A digitalizált műtárgy felbontása 5 mikron, vagyis a milliméter töredék része. A festmény 3 dimenziós szkennelése után vizsgálható a hordozó felület rongálódása, vetemedése a számítógépes vizualizáció segítségével.
A 3 dimenziós ujjlenyomattal ellenőrizhető egy restaurálási folyamat, vagy elvégezhetjük egy eltűnt műtárgy újraazonosítását. A 3 dimenziós digitalizálással bevizsgált műtárgyakat nem lehet hamisítani sem, mivel a vizsgálat megismétlése után azonnal kiderül, hogy az eredetileg felvett „ujjlenyomattal” megegyezik-e a kontrollvizsgálat eredménye.

AJÁNLJUK MEGKÖTÖTT INGÓ BIZTOSÍTÁSOK MELLÉKLETEKÉNT, ADOTT MŰTÁRGY ÚJRAAZONOSÍTÁSÁHOZ
Bővebb információt az eszközről a következő oldalon talál: www.tondo.hu

Monet: Vízililiomok; részlet a 3D színes adatból

Z irányú magasságmérés a képrészleten- 3D adat alapján

Z irányú magasságmérés színes milliméter szerint