MULTISPEKTRUMÚ FOTOGRÁFIA

A festmények vizsgálatának legalapvetőbb egysége a különböző fénytartományban készült képfelvételek eredményeinek összehasonlító kiértékelése. Ezek a felvételek a fény normál, infravörös és ultra viola tartományából visszaverődő megvilágításban készülnek és segítenek felfedni a korábbi restaurálás, lakkozás, alá-, vagy átfestés, szignó utólagosságának nyomait.

Normál (normál fényű ) felvétel (350-750 nm)

A festmény szabad szemmel látható részleteiről és magáról a teljes műről készül stúdió felvétel műtermi körülmények között, vakulámpákkal.

UV (luminescens  megvilágítás) felvétel (350 nm alatt)

A festmény felületére utólagosan felkerült rétegeket mutatja meg: restaurált területek, évekkel később átfestett képrészletek, utólagos lakkozás, hamis szignók válnak láthatóvá. (pl. a régi lakk zöld színnel jelenik meg UV-tartományban, míg az újabb lakk akár narancsosan is lumineszkálhat. Friss resturálások és a közelmúltban felkerült aláírások markánsan sötét színűek.)

IR (Infravörös reflektográfia) felvétel (750-950 nm)

Az IR felvétel megmutatja, hogy mi rejtőzik a látható réteg alatt egy a szabad szemmel nem látható fénytartományban: alárajzolások, vázlatok, besötétedett területek részletei vagy eddig nem látható szignók válnak láthatóvá a segítségével.