ÚJDONSÁG

A Festményvizsgálati Labor abba a szerencsés helyzetbe került, hogy a világ legnagyobb művészeti intézményei (Rijksmuseum, Getty Conservation Institute, Metropolitan Museum of Art) mellett már itt nálunk is, Közép-Európában, Magyarországon is hozzáférhetővé válik a XXI. század egyik csúcstechnikai mérőeszköze.

Hamarosan érkezik: roncsolásmentes mikro-XRF (röntgenfluoreszcens) spektrométer, a Festményvizsgálati Labor új műszere. Terveink szerint már 2020 novemberétől igénybe vehető lesz ez a világszínvonalú szolgáltatás nálunk is!

A BRUKER M6 JETSTREAM roncsolásmentes mikro-XRF készülék elsősorban a festékek kémiai összetételét tudja meghatározni nemcsak a felső, látható rétegből, hanem egy esetleg létező alsó kompozícióból is.

A gép a mért elemeket térképszerűen mutatja be, miután feltérképezi a tárgy kémiai összetételét. A mért adatok alapján akár színeket is társíthatunk egy-egy elemhez, mellyel egy színes „röntgenkép” állítható elő. Ezzel lehetővé válik például egy alsóbb, régebbi festmény digitális rekonstrukciója a felső, későbbi réteg eltávolítása illetve roncsolása nélkül.

A festmény normál fényű felvétele és annak elemtérképe Picture of “Homer” by Rembrandt, Courtesy of Mauritshuis, Den Haag. Measurement data courtesy of Prof. J.Dik, G. van der Snickt, TU Delft

Olyan esetekben ajánljuk a műszer használatát, amikor igen nagy felbontásra van szükség egy-egy elem meghatározásához. Természetesen a mérőműszer nemcsak festmények vizsgálatára alkalmas. A 100 mikrométeres pontosság kiválóan alkalmas régészeti tárgyak anyagainak azonosítására, festett könyvek miniatúráinak vizsgálatára is.

F. de Goya, (Don Ramón Satué), 1823, Rijksmuseum Amsterdam, NL. A festmény normál fényű felvétele, valamint a felület alatti „láthatatlan” festmény elemtérképe.

Terveink szerint mindennapi munkánk során sok érdekes kutatást is meg fogunk Önökkel osztani, mert a művészet maga a titok, melynek megfejtéséhez egy lépéssel közelebb visz a BRUKER M6 JETSTREAM.